Wat te doen bij spoed?

Anafylaxie

Anafylaxie is een acute, ernstige allergische reactie en wordt veroorzaakt doordat mestcellen in één keer een veelheid aan diverse stoffen uitstoten. Die stoffen leiden tot roodheid van de huid, jeuk, lage bloeddruk en/of braken of diarree. Anafylaxie wordt meestal veroorzaakt door een allergie voor een lichaamsvreemde stof, maar kan ook zonder duidelijke aanleiding optreden.

Wat te doen bij anafylaxie?

 1. Dien onmiddellijk de adrenalinepen toe:

  1. Verwijder de veiligheidsdop.
  2. Zet de spuit met de andere kant loodrecht tegen de zijkant van het bovenbeen. Kleding hoeft niet, maar mag wel verwijderd worden.
  3. Druk de spuit loodrecht tegen het bovenbeen: de naald komt automatisch naar buiten en de adrenaline wordt geïnjecteerd.
  4. Houd de pen 10 seconden op de injectieplaats gedrukt.
  5. Trek daarna de spuit loodrecht uit het been.
 2. Bel 112 en zeg dat de persoon een allergische reactie heeft.
 3. Leg de patiënt met het hoofd omlaag en de benen omhoog.
 4. Indien er na enkele minuten geen verbetering is opgetreden, kan een tweede adrenalinepen toegediend worden.
 5. Tabletten met een medicijn die de werking van histamine blokkeert en tabletten met prednison werken pas na minimaal 30 minuten en zijn niet effectief genoeg in geval van een allergische reactie; wel kunnen ze werken bij een milde reactie bestaande uit bijvoorbeeld jeuk of buikpijn.

Spoedkaartje

U kunt hier een spoedkaartje maken. Hierop staat vermeld dat u mastocytose heeft, dat kan leiden tot anafylaxie. Dit kaartje bevat ook de telefoonnummers van uw contactpersoon in geval van nood, uw behandelaar en huisarts. Vul het kaartje zo volledig mogelijk in en draag het bij u.

Ook is het belangrijk dat zorgverleners weten dat u mastocytose heeft. Omdat bij sommige mensen met mastocytose bepaalde medicijnen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Voor medische ingrepen, met name algehele narcose, zijn vaak specifieke voorzorgsmaatregelen nodig. U kunt het spoedkaartje aan uw zorgverlener geven.

Vul uw gegevens voor het spoedkaartje in stuur deze op. Binnen enkele minuten ontvangt u op het door u opgegeven e-mailadres een spoedkaartje (als PDF).

Maak hier uw spoedkaartje aan

Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed